9.11.2020 г., 19:46 ч.

Есенна импресия... 

  Поезия » Пейзажна
173 0 1

 

Есенна импресия...

 

И в тази утрин е мъглата рано

затиснала горите и полята –

реколтата отдавна е обрана

и дреме във очакване земята...

 

До хоризонта и дори оттатък

чернеят се нивята преорани...

Самотен мак се вее като пламък –

метафора на незарасли рани...

 

За прелетните птици отлетели –

опразнените им гнезда напомнят...

И селските комини опустели –

до пролетта все щъркели ще помнят...

 

...А Вятърът извива „на умряло“

наметнал пелерина от листата...

Край мен на виното, (макар младо!)

упойващо се носи аромата...

 

От тайнствения, сладък дъх на дрожди

и въздухът на вино се превръща –

сгъстява се, кипи, в очите гло́жди...

... И Вятърът развеселен се връща...

 

Той бърза сменя тъжната октава

в тържествен марш и барабанен ритъм,

но щом и Есента наслади дава –

си викам аз: „Защо да не опитам!“

 

... И радвам се, че хубаво е времето –

като нектар небето го разлива...

И шепна тази шеметна поема

със Есента, която си отива:

 

-за щедростта и сладостта узряла,

за силата и дързостта на виното

да пръсва бъчвите...а ми остава –

да чакам Абстиненцията в зимата!...

 

09.11.2020.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Приятно за съпреживяване стихотворение!
Предложения
: ??:??