16.08.2010 г., 9:25 ч.

Фаворитка 

  Поезия » Друга
1156 0 7


На двора, под клонатите овошки,

живееше семейство от кокошки.

Случайно ли, нарочно ли, не знам,

но всичките кокошки там

се пръкнаха с окраска сива

и дребнички - порода дива.

Една едничка млада ярка

бе едра и с прекрасна шарка.

Но тя не знаеше, горката,

че е различна в стадото пернато.

Живееше си скромно, тихо.

Но СИВИТЕ от завист се влудиха.

Намразиха кокошката добра

за ръста ù, за ярките пера.

По цял ден на боклука ровят 

и за "онази - тлъстата" злословят:

- Я гледайте, дебела е като свиня!

- Не знам защо Петелът я избра

за фаворитка в нашия харем?

Защо, например, не хареса мен?

Аз съм слабичка, игрива... - 

злобее друга ярка сива.

- Че и стопанинът ù се прехласва! -

изкряка друга гръмогласно.

- Ах, иде ми да я проскубя!

- Мразя я! Ще я погубя!...

То беше ревност, беше злоба,

желаеха ù даже гроба!

Но никоя от Сивите пера

с кокошия си ум не го разбра -

не за осанката ù, за красивите пера,

а за това, че беше кротка и добра

и снасяше най-едрите яйца

бе фаворитка ярката със пъстрите перца.

 

И тъй, да обобщим накрая:

Дребнавите са злобни, зная.

Душите им са мрачни, сиви,

ревниви са и завистливи.

А щом такива   са душите,

дори зад маска златна да са скрити,

и като слънчев лъч да се маскират,

грозните им качества прозират.

© Генка Богданова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • А от мен, Ивон, две големи целувки на твоя син и приятелски поздрав за теб!
  • Здравейте, Роси, Ронда, Водолейче,Забравена, Дидка, Маринче и Плами,
    благодаря ви, че ме четете и оценяте моите творби. С нетърпение ви очаквам всеки път и се радвам на вашето приятелство и добронамереност.
  • Харесвам басните ти, Генка! Поздрави!
  • Много сполучлива басня! Прочетох с удоволствие!
  • Харесами много. Поздравления, както винаги се е получило много добре
  • Мъдрости като тази съществуват не случайно, защото показват някои посоки на мисленето!!!
    Прекрасна картина, доста сложна и динамична!!!
  • Много харесвам стиховете ти, Генка! Поздрав!!!
Предложения
: ??:??