14.01.2018 г., 14:41 ч.  

Гатанка: Коя е тая страна? 

  Поезия » Хумористична, Гражданска
549 3 2

Във страната има всичко:

 

Има цинк, сребро, уран,
алуминий, газ, манган.
Има въглища, перлит,
флуорид, боксит, графит.
Има също гипс и слюда,
както и желязна руда.
Мед, олово и елмази
злато, мрамор, и топази.

 

Как така - елмази, злато,
а живеем небогато!
Туй богатство съществува,
а народът мизерува!

 

Но в страната има всичко:

 

Има горди планини,
и прекрасни долини.
Топли извори безчет,
равнини със берекет.
Езера, реки, рекички,
и небе с милиард звездички.
Дивеч припка си щастливо,
всичко е така красиво…

 

Как така е уж красиво,
а народът си отива!
Във Канада, във Испания,
някои дори в Албания!

 

А в страната има всичко:

 

Има чушки, боб, домати,
краставици и салати.
Грозде, ябълки, малини,
дини, пъпеши, къпини.
Житото ни като дренки,
дренките ни като ненки.
Има мляко, мед, месо,
риба, дивеч и просо.

 

Как така, уж мляко, мед,
нещо пак не е наред!
Тука раят ни е даден,
а народът ни е гладен!!!

 

Но в страната има всичко:

 

Полицаи и стражари,
митници и митничари.
Кметства, кметове, кметици,
и лъжливи политици.
Прокурори, следователи,
катаджии и дознатели.
Депутати, Парламент,
Премиер и Президент.

 

Как така, уж тях ги има,
а в страната вечна зима.
Хората си негодуват,
само гдето не ги чуват.
Но ще дойде миг - ще креснат,
и тогава ще се стреснат.

И коя е таз страна?
Не това не е Унгария,
тя се казвала …

 

Автор: ПИ (по идея на Слепаков)

© Пламен Иванов - ПИ Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??