15.03.2024 г., 9:22 ч.  

А ако бях слабачка като тях 

  Поезия » Философска
129 5 9

Денят върви по облачния ръб.
Обажда се животът – да се чуем,
а всичките му напъни са всуе,
ту прави се на евтин, ту на скъп.
Ту шут е, ту палач е и не зная
комедия ли, драма ли накрая
наяве ще извади Марс от мен,
игра ва банк? При изход предрешен?

 

Понеже все изправям пътя крив,
копая нощем в речните корита,
самата аз от мидите по-скрита,
а името ми – древен йероглиф,
надраскал някой и заровил плоча,
а мястото не мога да посоча,
и ровя в тиня, плавеи и кал,
умирам аз, та друг да би живял.

 

А ако бях слабачка като тях,
кой щеше с мен небето да подпира?
Троша я на коляно свойта лира!
Каквото имах – плаках и изпях.
Сега, животе, затвори! Полека,
на себе си съм вярна, затова
оставям ти последните слова...
Аз тръгвам. И небето е пътека...

 

 



 

© Надежда Ангелова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??