23.05.2010 г., 20:30 ч.

Годежари 

  Поезия » За деца
564 0 4

Галено детенце мило,

пак до мене си се свило.

Чакаш приказка поредна.

Време е при теб да седна

и във този  звезден час

приказка да почна аз...

 

Жаба Кекерица, пъргава чистница,

скочи рано-рано днеска отзарана.

Па закачи цвете, къщата помете

тя с тревици прости, че очаква гости.

После със капана два комара хвана,

три мухи дебели, пет личинки бели.

Гмурна се в реката, точно под върбата.

Улови чевръсто младо сомче тлъсто.

Чисти ги, изми ги, в нов казан свари ги.

От едно поточе лед-вода наточи.

Сложи си премяна весела, засмяна.

После, без да бърза и гердан си върза.

На глава закичи китка от кокиче.

Седна сам-саминка под една глогинка.

Скъпи гости чака и от радост квака:

-Идвайте ми свати,  с дарове богати,

с бъклици в ръцете, с пръстен и със цвете!

Щърко хабер прати по бълхи рогати,

решил да се жени личният ергенин.

- Искам Кекерица, лична хубавица,

умна и скопосна, като китка росна!...

Смее се комара: -Ех ти, жабо стара,

много си живяла, но не си разбрала

или пък забрави, с  що се Щърко слави?

Личният ергенин честичко се „жени”.

После на закуска „булките” си хруска. 

Стига , Жабо, кряка, скрий се в жабуняка!

 

Моля ви, деца, мислете!

Умни,  бдителни бъдете,  

наистина ли е  приятел всеки

„ мил”, фалшив  ласкател?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Генка Богданова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Пленяват твоите детски стихчета, Жени!
    То и големите биха могли да се поучат от посланията ти...
    Поздрави!
  • На теб, Водолейче и на всички приятели от сайта да ни е честит 24 май - празникът на духа и националното ни самочувствие и гордост!~
  • Хубава приказка! Увлекателна, с чудесна поука!
    Прочетох с удоволствие!
Предложения
: ??:??