Кръговратът... пак
неясно те извлича
от утъпкания коловоз.
Захвърлен някъде
- извън,
отзад определеното
- разумното,
отвъд реалното
- възможното.
Дъх горчив
- запалена цигара.
Димът ароматен
изтлява и гали,
описва кръглолики сенки.
Заявява открито
- аз съм него, теб
и всичко в моята реалност.
Трудно е да търсиш в мене
- смут!
Аз съм огън и духът
на земя безплодна
и трудът на изнурения,
и покоя
на изпепелената – отрова!
Дъх горчив!
Къде е човекът,
когато търси,
когато иска
и няма край, покой, безкрай.
Когато неудовлетворен
открива,
вярва.
Но не среща сега
- онова спокойно,
обозримо вникване
в плътта
на неговия смисъл.
В онова,
което определяме като
удовлетворение.
И пръска ароматен дим
цигара.
Ирония
и слаба воля
в себе си събрала.
Зная, тя отнема
радост и природно
равновесие.
Но няма сили
тялото изнемощяло
- трябва наркотик,
за да възстанови
покоя!
Природа и човек,
творчество – нехая.
Те не дават вече лек
на болката, безкрая...
Потръпва в унес тяло,
търси,
иска,
иска
- нови пътища,
иска равновесие...
Златен зрак
обагря пепеляво-кремави
възвишения.
Огънят в борба със прах
и пясък – сух
- създава онзи дъх,
- онова растение.
Бели цветове,
розов нюанс придобили,
тежко-зелени,
с тъмни жилки
- яки стъбла.
Огънят в борба със прах
и пясък – сух
- създава ...
Бързи, сръчни пръсти,
сухи стрехи,
аромати светли
- златисто-кафяви и дивни...
Дим – горчив!
Бързи, сръчни...
Ароматът – сух, горещ,
от диви дълбини довян.
Остава,
лепне,
тегне
дъх – горчив, дим – летлив...
Дъх – горчив!
Има приливи
и отливи
- искаш,
друг път
- даваш.
Има приливи
и отливи
в човешкия характер.
Когато търсиш и нехаеш,
водиш и приемаш,
има в теб един познат
домашен аромат
- тютюн.
Въздух сух, листа и дим,
- здрав и плах,
огнен и пушлив...
Дъх – горчив!
Няма равновесие
този ароматен,
див и свой
цигарен лъх.
Не донася, а остава
все повече и още
неспокойствие.
Няма смисъл,
няма край,
предел.
Граница остава
не-покоя,
а навикът
- слабата воля!
Търсим границата – друга.
Доволство от движение,
от богати предели,
смислени творби.
Необходимост и
обновление.
Дъх – горчив!
Захвърлен някъде остава...
А има човек,
а има радост.
Остава...
А има съмнение,
а идва недоволство.
Идва духът
- не-покоя
- безспира
- висът
на нашия полет – духът.
На нашия “дъх-горчив”
онзи неизменен – останал
радостно-весел спомен.
На нашия “дъх-горчив”
- смехът.
Дъх – горчив!
Златисто-огнен
аромат...
28.06.82
© Валери Качов Всички права запазени
Често козметикаа убива "естествения чар" - красива жена с крещящ грим..