11.01.2013 г., 12:58 ч.

Горчиво вино 

  Поезия
1513 0 8

 

ГОРЧИВО ВИНО

 

 

Човекът има странна участ във живота –

да бъде съд, за да събира и да пази

плода на своя труд, зърната на доброто,

цвета на вярата си, буците омраза;

 

да трупа спомен детски, съхранен случайно,

до пареща обида, като смърт горчива;

две шепи ярост, светъл грях, извършен тайно,

тревичка мъдрост, черна завист костелива.

 

Там има всичко – тиха песен с дъх на лято,

перо от гълъб, стара обич изживяна,

една сълза, изплакана във тъмнината,

и капка жива кръв от заздравяла рана.

 

Там ври гневът жесток, заканата бълбука,

там сладка радост с дъх на мента отлежава,

клокочи страст, дими на старостта поуката...

О, колко много в този съд се утаява!

 

О, колко много...

Цял живот кипи незримо

това, което всеки сам в душата си залага,

което зрее там до идващата зима.

Дали е сладък херес, дъхава малага?

 

Дали е като див сребрист пелин горчиво,

дали среднощ пилее огън и се пени,

дали е с вкус на спомени, дали опива

и спори ли по цвят с кръвта във вените?

 

Това, което всеки в своя съд е сложил,

това на старини превира във душата му –

единствено с такова вино всеки може

да срещне гост, да вдигне чаша на софрата.

 

Живот, у мен превря, каквото бе заложил –

напитка бистра в каната пред мене свети.

 

Да вдигнем чашите!

Дано е вино, Боже!

Поне сега спести ми гъбата с оцета.

 

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Виното като биография ...
  • Много ми хареса!
  • Като отлежал Осмарски пелин!!!
    В достатъчно количество от различни билки и отвари...това е животът!!!
    Аплодисменти за стиха!!!
  • Материалът ти добър е!И технологията спазил-поразбърквал си с любов и вдъхновение...МММ...Виното е Екстра качество!
    Наздраве за това Творение!!!
  • Благодаря, приятели. Радвам се, че харесвате - вашата подкрепа значи много за мен...
  • Страхотно, Валентине!Края е супер!С твойте последни думи във стихото, си позволявам да формулирам една наздравица:
    "Наздраве!Дано е вино, Боже!"
    Поздрав от мен!
  • Стих, който хваща за гърлото!
  • Убийствен финал! И като цяло стихът е много силен, но на финала чак ти се доплаква...
Предложения
: ??:??