И лятото ни хвърли в свойта пещ -
подкладе я, почти като във Ада.
„Наказва ни навярно…”, някой вещ
ще каже, „да помолиме пощада…”
Забравихме Земята – наш общ дом –
недрата ù дълбаем, тровим, мъчим,
не чуваме трагичния ù стон,
с открития безсмислени се пъчим.
А Егото ни до възбог расте.
Щом сме добре, за никого нехаем.
Не можем във очите на дете
предишния си лик да разпознаем.
И нека лятото да сипе жар,
да ни изсмуква с корен суховеят.
Това сме си заслужили – пожар –
дано във него грешките изтлеят.
Да помним всъщност, че сме прах и тлен,
подобно на мушици-еднодневки.
Нестройни ноти в общия рефрен
и мимолетни Божии прищевки.
© Нина Чилиянска Всички права запазени