29.03.2021 г., 21:47 ч.

Горският извор 

  Поезия » Пейзажна
212 1 1

 

Горският извор...

                          на К...

 

В самата тайна на гората

припомнена просѐка

ме води  в старата, позната --

към извора пътека...

 

...Тук вятърът довежда само

понякога Луната,

та свети нощем като пламък

на извора водата...

 

И самодиви идват нощем,

и с дълга жажда пият –

коси разкошни сплитат о́ще

и страстни танци вият...

 

А мъж ли мине тук замръкнал

с тях в горското усое

разбира (жив ли се измъкне!)

това: Любов какво е...

 

Когато пък нощта преваля:

присяда уморена

и Вечността, за да запали

свещта си угасена,

 

а после заедно със вятъра

отвеждат те Луната,

но в извора от Светлината

до изгрева искри́  водата...

 

1985. Етрополски манастир

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Тук вятърът довежда само
    понякога Луната,
    та свети нощем като пламък
    на извора водата..
Предложения
: ??:??