28.05.2022 г., 11:08 ч.

Горско училище 

  Поезия » За деца
995 1 6

(Първи час – математика)

 

На клоните на столетен бук,

в гъста гора, далече от тук

от орехово дърво издълбана

е закачена табела голяма.  

"Училище" пише и животните в гората

с радост там си изпращат децата.

Цифрите и буквите да знаят,

да смятат, да четат, да играят.

Бухалът с любов им преподава.

Мъдрост и знания щедро раздава.

Ето, зазори се и по пътечката крива

зададе се Вълчо с раница сива.

Мечо старателно увил е пакет,

бурканче за междучасието с мед.

Припка малка рижа лисичка,

след нея две тънкокраки сърнички.

По график  ще следят за чистотата,

в класната стая, там сред гората!

Катеричката пък е съседка -

смела, пъргава атлетка.

Има важно задължение

(изпълнява го с вълнение) -

със звънче да извести класа

че настъпва време за часа.

Но … звънеца кой ли чува?

Скачат, смеят се, лудуват.

Ежко и Зайо  закъсняват редовно. 

Вижте ги, стоят до вратата виновно.

„В бележника още една забележка!

Изгубен съм!“- проплака Ежко.

Ето, всички се събраха,

там, под сенчестата стряха.

Пред дъската прав застана,

Бухалът и тихо  каза:

„ Деца, подготвил съм за днес

важен по математика тест!“

Изведнъж заболя го Вълчо стомаха…

Ох,… преви се и силно заплака.

Мечо очите кафяви опули,

цифрите заподскачаха като луди!

Катеричката се изхитри.

Десет лешничета нареди.

Още пет към тях добави,

три си хапна, две извади…

И… решението  обърка!

Математиката си е … мъка!

Ежко от бодливото наметало

сръчно направи сметало.

Вместо мънистата сини,

наниза узрели малини.

Унесен в работата важна,

не усети кога ги нападна

и излапа грабливата врана…

И задачата нерешена остана!

Само Зайко със молива

пише, пише, хич  не спира.

Лист, и два, и три си взе.

Грешка има, но къде?

А зад рамото му хитра Лиса

всичко крадешком преписа

цялото грешно решение,

без да иска разрешение!

И за да се покаже добричка,

скришом го раздаде на всички -

на Вълчо, на катеричката, на Мечо,

на крадливата вранка, на Ежко.

Само тънконогите сърнички,

трудолюбивите, умни сестрички,

се справиха с теста отлично.

Бухалът похвали ги лично!

На клона  на дървото закачи 

две красиви, цветни грамоти.

Засрамиха се нашите герои,

осъзнаха своите неволи.

Обещаха от утре вместо игри,

вместо лудории и хитрини,

да запретнат ръкави от рано

и задачи да решават здраво!

…………………………….

След часа по математика

готови ли сте за … граматика?

© Даниела Виткова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??