25.03.2008 г., 7:52 ч.

Гражданска война 

  Поезия
596 0 9
Не искам гражданска война!
Какво да пиша?!
Деца във черно.
Мъртъвци с цветя.
Земята взривно диша.
Гробове без медали.
Безименните, масови гробове.
И всичко е във черно,
черно,
черно,
черно...
Дори и въздухът, денят, небето
и кръвта, димяща след куршумите
в полето на града.
Бойното поле, винаги последно,
на поредната ни гражданска война.

Не искам!
Ще напиша: НЕ!

Ще напиша още:
Нали били сте...
някога били сте хора...
Политици  в сговор
с бизнесмени за изгода -
капиталисти - кожодери,
и платените войници
и всички други мародери...
Знам, били сте...
някога били сте хора...
Някога, но вече НЕ!
Днес сте НЕЧОВЕЦИ,
на човеците убийци!

Приказки за совобода
и равенство,
за братство,
за Бог,
за нация,
за невидяна по земята
демокрация...
Суета, пари и шум.
След това, народите
подкарвате с куршум...

Народите, но не от ООН.
А онези, истински народи,
по улици и по площади,
по полета и сокаци,
цехове, заводи,
офиси и ресторанти.
Затваряхте ги по стадиони,
в лагери,
каторга,
изолатори,
затвори...
Един народ от бежанци -
потоци хора - милиарди,
в постоянна изнемога...
Майки без деца.
Деца без майки.
Милиони мъртъвци...
деца и майки
и бащи... в пръстта.

И все са хора,
с единствена тревога...

А тя, пръстта, спокойна,
безмълвна  и непридирчива
към възраст, религия и имена.
Война... за една земя...
без граници в смъртта.

Гладът, страхът пораждат злоба!
За богатите властта е пир,
но за народите - най-черната прокоба!
Богатите не искат мир!

Но ако днес, за миг поне,
простете, но загърбим Бога,
и се погледнем във очи,
макар и гладни, но в себе си
по-силни от преди,
надвили страх и злоба,
ще разберем - народите
сме просто хора...
хора,
хора.

Ако имате дете,
бъдете му добра опора.
Обяснете му кои сме  "Ние",
а другите, защо са "Те".
И още му кажете,
как да обясни
на другото дете,
че утре то
ще трябва да умре,
че чужда бащина ръка ще го убие,
защото тук сте "Вие"...
А другите, къде са те?
А ние?

© Димитър Ганчев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Много силно!
    Направо тръпки ме полазиха!
    И си прав, че "Богатите не искат мир!"!

  • ...но... "сме хора". А хората според биологията са мислещи животни. Вярно - мислещи, но първо животни(инстинкта е преди разума), затова действа законът на джунглата - силният се възползва от силата си, а жертвата реагира при непосредствена опасност. Историята на всички войни е показателна. Превантивните действия са рядкост.
  • Здравейте! Поздрави на всички!
    Защо "Но...", Юлия?
  • Когато Бог иска да накаже американците, изпраща им торнада,наводнения и
    земетръси! Когато иска да накаже други народи, изпраща им американците!
  • Разтърсващо е! Но...
  • Нямам думи...
  • А ние?
    !!!
    .....
  • ... заболя ме!
  • Война за една земя, без граници в пръстта...
    Вестин, много чувства има в стиха ти. Подейства ми кибритено...
Предложения
: ??:??