Знаеш ли какво е гурбет,
за да го опишеш, не е нужно да си поет.
Трябва да си го изпитал,
по света поне веднъж да си скитал.
Всяка сутрин тръгваш нарамил тъгата,
крачиш самотно, преглъщайки сълзата.
Вървиш с надежда едничка,
да припечелиш и днес някоя паричка.
С кучешки начин на живот,
бориш се и работиш като роб.
Преглъщаш много болка и обиди,
че плачеш не искаш някой да те види.
Семейство имаш надалече,
това е, за което си тук най вече.
Да работиш и да печелиш,
изход от трудностите да намериш.
Знаеш ли вече какво е гурбет,
за да го опишеш, не е нужно да си поет.
Трябва да си го изпитал,
несгодите по света да си опитал.
Станислав ВАСЕВ
Линкълн – Англия, 17 април 2012 г.
© Станислав Васев Всички права запазени