25.03.2014 г., 22:05 ч.

Име 

  Поезия » Друга
541 1 8

 

         ... "И ако някой от тук присъстващите знае причина двамата млади да не сключат този брачен съюз - да говори СЕГА или да замълчи ЗАВИНАГИ!"...


Аз зная! И ще изкрещя сега,
та ако ще земята да се срине!
Промълви ли той думичката "да",
едно сърце от мъка ще загине!
Аз зная... Че една лъжа пред Бог
не бива да нахлузи сватбен пръстен,
и зная, че ще бъде той жесток,
когато лицемерно се прекръстим.
Кой? Кой ще спре съдбовната минута?!
Ту искам да крещя, ту да се скрия...
И докато в душата си се лутам -
свещеникът мълви благословия.

 ... И няма смелост никой да говори,
домът на Бог да не опорочи.
Едничка тя реши тук грях да стори -
жената със безизразни очи.
Жената със безизразни очи,
облечена в катранена одежда,
познавам аз добре. И тя мълчи,
отравяйки последната надежда...
И нищо че най-важната причина
аз вярвам, че пулсира в нея лудо...
Мълчи! Като строшена раковина!
За Бога, да не би да чака чудо?!...

И уловила всяко възражение
над тихото надигам своя глас!
Но нещо странно случва се със мене -
словата свои чувам само... аз!
Нима това е просто странен сън?...
Защо и аз във черно съм облечена?
В миг истината удря като гръм!
От две очи без блясък е изречена.
Объркана минавам през тълпата,
усещам, че съм лека и безплътна...
Поглеждам пак очите на жената...
Ужасен писък гръмва:
"Тя е мъртва!"
...
Като стрела се спуска младоженецът,
забравил за избраницата в бяло.
На Любовта, облечена във черно
се свлича до безжизненото тяло.
И после всичко случва се за миг -
взе малкото шишенце от ръката ù,
погали още топлия ù лик,
и от отровата допи остатъка...
...
Вдовица в бяло.
Младоженка в черно.
Любов, която в Ада ще замине.
И думите му в този свят последни.
Прошепна име той...
Моето име.

                                            

Павлина Соколова


© Павлина Соколова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Почувствах, преживях, харесах!
    Поздрави!
  • Талант си, момиче!Браво!!!
  • И черен ангел спуска се от горе
    и десет четки той задрасква всичко писано по горе
    Не заслужаваш ти съдба такава!!!
    Орисвам те:
    С бяло ти платно...
    везано с рози...
    по светъл път ходиш...
    и твоя принц ще омагьосам..
    ще го влета в живота ти ...
    и карай на татък не се сещам повече....
  • Най чараовната е, а таланта и е, че обича нас и ни радва редовно. Браво усмихваща ме сутрин, Браво
  • Талант, проклятие, благословия.... знам ли как да го наричам вече?...
    Но, благодаря Ви!
  • Впечатли ме! Браво ! Не крий лицето си, много си красива, това правят само грозните хора! Чаровница си !
  • Вдовица в бяло.
    Младоженка в черно.
    Любов, която в Ада ще замине.
    Силни контрасти. Харесва ми Павлина!
  • Тъжна приказка, но приказно написана.
    Харесах..
Предложения
: ??:??