24.07.2004 г., 20:05 ч.  

Имигрантски неволи 

  Поезия
988 0 0

"Приказка за луди, която и вас ще учyди"

 

Гарга, лиса, жаба и мечка,

кротко седели в кръг около стара печка.

Продyмала Лисана:

- Опцията за нас имиграцията остана.

 

Хванали торбички гарга, лиса, мечка и жаба,

повели се дружно и славно да дирят мyхите, меда, мръвката и хляба.

Спрели се жадни, целите в дрипи - озверели и гладни.

"Мецана от гняв се задъха:

- Лисана е тази, която в ада ни напъха"

 

Няма що- едвам оцелели,

Канада като refugee ги прибра премрели.

Лисана mortgage намерила,

Мецана в зоопарка за пари се зверила.

Гарга ниски тонове грачила пред микрофона.

Жабата research правила с модерни очилца като кокона.

 

Всеки задължения трябва да си има,

с къща се уредили - топла през канадcката зима.

Лиса с колата на occupations сутрин ги разтовари,

вечер на пица в downtown гуляй ги завари.

 

Живяла си славно тази дружина,

година две, вече не се помни кое как мина.

Мецана една сутрин от Канада изревала,

цялата махала (до тогава тиха) с гласа си сбрала.

Па почнала Мецана за вкъщи да реве,

че Канада не е място за нея макар и да има какво да яде:

-Ще играя танци при циганите на Mарица,

но в зоопарка няма да се върна и няма да ям повече пица!"

 

Върнали се като туристи жаба, гарга, меца и лиса,

всеки ги пита, всеки се слиса.

- Върнахме се да дирим живот социален.

В Канада не беше нито приятен, нито специален.

Тук все пак ще бъдем по-щастливи,

макар и не толкоз сити и далеч по-малко лениви.

 

Речник: refugee - незаконно пребиваващ беглец в чужда държава (обикновенно бягащи от закона или тежки времена в своята собствена страна) research - изследване, проучвания, нещо като десертация occupation - работа, занимание downtown - центъра на един град mortgage - заем за жилище

© Ами Тола Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??