"Приказка за луди, която и вас ще учyди"
Гарга, лиса, жаба и мечка,
кротко седели в кръг около стара печка.
Продyмала Лисана:
- Опцията за нас имиграцията остана.
Хванали торбички гарга, лиса, мечка и жаба,
повели се дружно и славно да дирят мyхите, меда, мръвката и хляба.
Спрели се жадни, целите в дрипи - озверели и гладни.
"Мецана от гняв се задъха:
- Лисана е тази, която в ада ни напъха"
Няма що- едвам оцелели,
Канада като refugee ги прибра премрели.
Лисана mortgage намерила,
Мецана в зоопарка за пари се зверила.
Гарга ниски тонове грачила пред микрофона.
Жабата research правила с модерни очилца като кокона.
Всеки задължения трябва да си има,
с къща се уредили - топла през канадcката зима.
Лиса с колата на occupations сутрин ги разтовари,
вечер на пица в downtown гуляй ги завари.
Живяла си славно тази дружина,
година две, вече не се помни кое как мина.
Мецана една сутрин от Канада изревала,
цялата махала (до тогава тиха) с гласа си сбрала.
Па почнала Мецана за вкъщи да реве,
че Канада не е място за нея макар и да има какво да яде:
-Ще играя танци при циганите на Mарица,
но в зоопарка няма да се върна и няма да ям повече пица!"
Върнали се като туристи жаба, гарга, меца и лиса,
всеки ги пита, всеки се слиса.
- Върнахме се да дирим живот социален.
В Канада не беше нито приятен, нито специален.
Тук все пак ще бъдем по-щастливи,
макар и не толкоз сити и далеч по-малко лениви.
Речник: refugee - незаконно пребиваващ беглец в чужда държава (обикновенно бягащи от закона или тежки времена в своята собствена страна) research - изследване, проучвания, нещо като десертация occupation - работа, занимание downtown - центъра на един град mortgage - заем за жилище
© Ами Тола All rights reserved.