20.04.2012 г., 20:51 ч.

Импресия № 3 

  Поезия » Философска
423 0 1

   

    Импресия № 3

 

По пладне облачни кълбета

натрупа Вятър изведнъж

и тъмно притъмня небето

преди да се превърне в дъжд...

 

Пробяга мълния внезапно

прониза тишината с гръм

и някак си невероятно

в мъгла изчезна оня хълм,

 

над който грееше до скоро

от слънце очертан харман

и весел светеше простора,

и птици стрелкаха се там...

 

...Настръхна Вятърът затихнал

на всеки клон в замислен щрих...

(...На Бурята ли се усмихна,

че лъхна с полъх първо тих?..)

 

Отпуснати висят надолу

тук- там останали листа...

Дърветата са още голи,

но вече с пролетна мъзга...

 

...Светът с предчувствия угрижен

в красива Лудост оживя,

когато Бурята задвижи

гигантските си духала

 

и с дързост дива и скандална

небето в миг презполови,

а с Ветровете моментално

понесе сухите треви...

 

...Размахал разгневен десница

от потъмнялото небе

Свети Илия* в колесница

подгонва огнени коне

 

и в миг светкавица проблясна

след нея бързо притъмня-

Стихията завихри бясна

и с едри капки заваля...

 

Как бързо опустя полето

укри се всяка жива твар

и падна доземи небето

от облачният си товар...

 

...О, Бурята е тъй приятна

понесла мълнии из път-

възбуждаща, невероятна

и страстна тръпка за Духът,

 

а подир първата уплаха

щом Демоните яхнеш сам-

избираш си: небе за Стряха

и Буря за молитвен Храм!..

 

 

02.04.2011.        д-р Коста Качев

Панагюрище

                                           

*в българската митология светкавиците

са от колесницата и конете на свети Илия.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??