14.07.2013 г., 21:43 ч.

Ирин, Пирин 

  Поезия » Друга
520 0 1

 

 Ирин, Пирин

 

О, Ирин, Пирин,ч удна планина,

от великани сякаш сътворена!

Кой те дари на нашата страна

и за какво на нас си отредена?!

 

Омайваш с твойте чудни красоти,

със дъхави цветя, води студени,

с гори вековни, дивни висоти

и с исполини мощни, вкаменени!

 

О, как са волни твоите простори -

в тях се въздига човешкият дух!

В тях той само с Господа говори,

за дяволския зов остава глух!

 

Копнееш ти за Бялото море,

за Вардара и езерата бистри

и устремът ти няма кой да спре,

защото помислите ти са чисти!

 

Ти сключи договор с Родопа, с Рила,

да пазиш вечно българския род,

да го даряваш с мъдрост и със сила

и да го водиш към щастлив живот!

 

Тоз договор от Бога е подписан

и той важи за вечни времена -

чрез него българинът е орисан

на другите да дава светлина!

 

13.07.2013 г.

© Петър Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??