12.09.2007 г., 12:16 ч.

Исихазъм* 

  Поезия
682 0 11
И се възвиси
над тучните ливади,
над вековните гори,
над реки и водопади,
над Еверест дори.

На пустиннолюбие
отдаде всичко свое,
загърби мирските съблазни,
заборави плътски страсти.

И се отдаде
на безмълвие,
тяло и дух
бидоха спокойни
и чрез молитва умна
душата потърси покоя.

И откри
единството свое
с Любовта и Бога.

------------------------------------


* Първият учител на българския исихазъм е Теодосий Търновски (около 1300 - 1363).
Най-видният български исихаст е Патриарх Евтимий, за който се предполага, че е роден около 1320-1330 г., а починал 1402-1404 г.


Евгения Маринчева

© Евгения Маринчева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??