5.05.2024 г., 12:20 ч.  

Истинското Въскресение 

  Поезия » Друга
153 2 6

ЕТИОЛОГИЯ НА САМОТАТА

 

LII. ИСТИНСКОТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ

 

Господ е човек и човек е Господ,

но само в светлината на Любовта

от Сътворението заложена.

Но в слепотата на материализма си

не виждаме проявлението й,

защото,

на който малко се прощава,

малко вярва!…А ние

не вярваме дори в себе си - 

неспособни да си простим,

маргинализирани незрящи

за посланията на Христа,

най-голямото, от които е,

че ни е требно просто да се обичаме.

Забравили или неосъзнаващи,

че Той превърна с мощта на Духа 

и човеколюбието си

кръста от оръдие на смъртта -

в Символ на Вярата!

Изгради Църквата около сърцето си,

за да пребъде за нас всевечен!…

Понесе страданията на човек,

за да спаси всинца ни

от изконната греховност,

наследена от Адам,

преминала през ковчега Ноев 

до съвременното ни душепадение

и отчуждение един другиму. 

Иисус не възкръсва само днес,

а ежедневно:

с всеки хермелинов изгрев  и пурпурен залез;

с всяка отворена пъпка и с опадащ лист на дъбравите;

с всяка висулка кристална и полета на бързолетите;

с всеки природен кръговрат…и необратимост…

Но само, когато съумеем

да вкусим със сърцето си,

да разгадаем с очите си

да видим с ума си

смирението и опрощението,

ще открием пътя

към Неговото царство!..

Толкова векове не се научихме,

да обичаме и състрадаваме,

да се смиряваме и сизидаваме,

както можеше Той.

А успеем ли, само тогава,

ще бъдем възнаградени

с въздадената благодат

на ИСТИНСКОТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ!!!

За всеки от нас като голямо чудо

или естествен ход на живота…

 

05.05.2024 г.

 

Владислав Недялков

 

© Владислав Недялков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Благодаря на всички ви! Нека Господ Иисус Христос бди над вас и над останалите си добри чада.
  • Харесва ми, Влади!
    "Но само, когато съумеем
    да вкусим със сърцето си,
    да разгадаем с очите си
    да видим с ума си
    смирението и опрощението,
    ще открием пътя
    към Неговото царство!.."
    Поздравления!
  • Хубаво е!
  • Христас Воскресе, Влади!
  • Имаме нужда по често да размишляваме върху чудото на живота, а то е неизбежно свързано и с чудото на възкресението. Много точно отбелязваш, скъпи Приятелю, че:

    "Иисус не възкръсва само днес,
    а ежедневно,
    с всеки хермелинов изгрев и пурпурен залез;
    с всяка отворена пъпка и с опадащ лист на дъбравите;
    с всяка висулка кристална и полета на бързолетите;
    с всеки природен кръговрат..."

    Подобно на възкресението и животът е тайнство и такова ще си остане!
    Благодаря ти, че събуди много сериозни размисли у мен на този свят ден.

    Христос Воскресе!
  • Съгласен.
    Честит празник.
Предложения
: ??:??