22.10.2011 г., 10:52 ч.

Итака чака 

  Поезия » Друга
712 0 15

"... навярно вече си разбрал Итаките що значат."
 Константинос Кавафис


Поете, плаваш мълчешком
към своя пристан,
където глътка златен ром
ще те пречисти.

 

Живецът тихо се руши –
съдба несретна,
но ти не спирай, а пиши
със думи сетни.

 

Спомни си детството – пчела,
жужаща сладко
със трепкащите си крила
във лято кратко,

 

и оня вятър пъстроок,
брезата бяла,
луната, първия чертог -
любов, раздяла.

 

Знай, Посейдон е стар бедняк,
Циклопът - шемет -
да ти попречат няма как,
назад поемай,

 

дори да нямаш думи, с дъх
прокарвай в мрака
маршрутите към своя дух.
Итака чака.

© Владимир Виденов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??