24.03.2013 г., 10:32 ч.

Жар-птица 

  Поезия
809 0 5

 

ЖАР-ПТИЦА

 

                 На внучките ми, близначките Рая и Деница

 

 

Две приказни пера от чисто злато

на моя праг сред утрото горяха.

Дали ги бе забравила луната,

или среднощ на селската ми стряха

бе кацала Жар-птица уморена

и, плясвайки с крилата си елмазни,

оставила бе две пера за мене –

безценен дар и за душата празник?

 

Не ми завиждайте.

Не дар безценен

са двете мънички слънца в тревата!

Перата са наистина за мене,

от истинска Жар-птица са перата,

обсипани са с перли и рубини,

горят по тях вълшебни самоцвети,

преливат в розово, в зелено, в синьо,

като стопено лунно злато светят;

 

... но всичко е различно – сто години

животът ми бе птица пъстропера,

но птицата вълшебна си замина,

Жар-птица просто си отиде вчера.

Бях приказно богат – бях млад и силен,

Жар-птица биеше с крила у мене;

събирах от живота плод обилен,

моретата ми бяха до колене.

 

Пилеех с пълни шепи – имах много,

без граници живях, живях за двама.

Не съжалявам!

Просто днес не мога –

Жар-птицата на младостта я няма.

Отиде си!

Жар-птица не избяга –

сбогува се и тръгна късно снощи,

а двете приказни пера на прага

са туй, което ми остава още.

 

Но то ми стига!

С две пера от злато

две мънички принцеси ще закича –

дано да бъдат приказно богати,

да пръскат с пълни шепи, да обичат,

да са обичани, да са щастливи,

а птицата вълшебна ще долита

и те със всеки изгрев ще откриват

на прага си перото на мечтите.

 

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Северянин, да ти са живи и здрави внучките!... Добре, че имаш тях и дано те компенсират изцяло пълната ти липса, по мое мнение, на талант и на добър художествен и естетически усет, която показваш в това "стихотворение".
  • ...да обичат,да са обичани,да са щастливи..." и ЗДРАВИ !!!За "мънички слънца в тревата" и "-безценен дар и за душата празник?"...!!!Несъмнено!
  • "а двете приказни пера на прага

    са туй, което ми остава още."

    Богат си!
  • ЛЮБИМО!!!
  • Приказно е!Поздрав!
Предложения
: ??:??