1.01.2023 г., 9:18 ч.

Живея с простите неща 

  Поезия
603 3 6

ЖИВЕЯ С ПРОСТИТЕ НЕЩА

 

... Бог живее в простите неща, седнал на ръба на световете,

в книгата, която ще чета, в чаша винце, в чашката на цвете,

в кръгче дим от щипка благ тютюн, литнало от моята луличка,

в краешник от топлия самун, зимния ми нос погъделичкал,

гледа – от окото на врабче, милва с връх на меко треволяче,

грейва във сълзичка на момче, дето за балончето си плаче,

 

Той постила цъфналата ръж – да миряса лудналата Джени,

казва ми: – Валери, ти си мъж, нивга да не падаш на колени! –

вечер щипва плахата ми свещ и мълчи във святата ми ниша,

или шепне рими с глас горещ, чак не смогвам всички да запиша,

тъй живея – с простите неща, дишам светло! – в светли небосводи.

Щом си тръгна нявга от света, Господ Бог по пътя ще ме води.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??