9.09.2009 г., 17:11 ч.

Жрица на любовта 

  Поезия » Друга
658 0 6

                                                    Жрица на любовта

 

Бях от койнон тон тракон

до Августа Траяна.

Високопоставена от призрачни условности

и страдаща от херодотоумие.

Пленително несъвършенство

от атоми с праисторическа генетика.

Развратница пияна от илюзии,

в чиито клони връзвах люлки

от пълководни римски наколенници.

Като луна, показваща анфас,

се спусках в колесниченото време.

Пикирах по центробежни върхове

на амфитеатри и стадиони,

размахвайки като почтеност

бяла кърпичка.

И дарове, и дарове, и дарове

в узаконени храмове на божества -

греха им да изкупя на създатели,

чрез който хранят своята капризност.

Свидетелка на базилики, форуми

от стъпки зидах докумани, кардинеси.

С пустинна жажда празнех

на гладиатори обречените съдове.

Измивах ги в басейните на банята,

за да измоля вечност от Асклепий

и да се любя с някой негов жрец,

припявайки над тялото и над душата ми.

Елинска бе дантелата на мисълта,

макар че Херос с ладия браздеше мойте сокове.

Дори да стисках нара във ръката си,

аз все отлагах саркофаг от Рациария.

Какво е орнаментика без лъвове

и масичка отрупана със лакомства,

и знакът "бенедикцио латина".

 

Сега, разкъсала пашкула на материята,

върху фотон от светлина

над Тракия кръжа...

 

--------

 

форум - централен градски площад, пазарище

базилика - правоъгълно здание за седалище

докумани - улици, ориентирани изток-запад

кардинеси- улици, ориентирани север-юг

койнон тон тракон - общност на траките в провинция Тракия с главен град (метрополис) Филипопол и включващ Августа  Траяна

 

                                                                          Диана  Загора

© Диана Кънева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??