Жрица на любовта
Бях от койнон тон тракон
до Августа Траяна.
Високопоставена от призрачни условности
и страдаща от херодотоумие.
Пленително несъвършенство
от атоми с праисторическа генетика.
Развратница пияна от илюзии,
в чиито клони връзвах люлки
от пълководни римски наколенници.
Като луна, показваща анфас,
се спусках в колесниченото време.
Пикирах по центробежни върхове
на амфитеатри и стадиони,
размахвайки като почтеност
бяла кърпичка.
И дарове, и дарове, и дарове
в узаконени храмове на божества -
греха им да изкупя на създатели,
чрез който хранят своята капризност.
Свидетелка на базилики, форуми
от стъпки зидах докумани, кардинеси.
С пустинна жажда празнех
на гладиатори обречените съдове.
Измивах ги в басейните на банята,
за да измоля вечност от Асклепий
и да се любя с някой негов жрец,
припявайки над тялото и над душата ми.
Елинска бе дантелата на мисълта,
макар че Херос с ладия браздеше мойте сокове.
Дори да стисках нара във ръката си,
аз все отлагах саркофаг от Рациария.
Какво е орнаментика без лъвове
и масичка отрупана със лакомства,
и знакът "бенедикцио латина".
Сега, разкъсала пашкула на материята,
върху фотон от светлина
над Тракия кръжа...
--------
форум - централен градски площад, пазарище
базилика - правоъгълно здание за седалище
докумани - улици, ориентирани изток-запад
кардинеси- улици, ориентирани север-юг
койнон тон тракон - общност на траките в провинция Тракия с главен град (метрополис) Филипопол и включващ Августа Траяна
Диана Загора
© Диана Кънева Todos los derechos reservados