23.01.2016 г., 18:43 ч.  

Какво е джаз 

  Поезия » Друга
985 0 2

Какво е джаз,

мисля си отпуснат и унесен

в една мелодия красива, стара

и тръгвам в  мислите

от извора му възхитен,

смесица от вяра черно - бяла.

Дали е почнал с песните на роб

излял душата си в сини ноти

или направо в Нови Орлеан

за някаква нечувана до този миг забава?!

Така е тръгнал джаза може би,

брутално буен, устремен

с изкълчен ритъм на суинг.

Променял често своята посока против скука,

отхвърлян за протестния му тон,

друг път привидно примирен,

гальовен, тъжен,

по-топъл от деня горещ,

по-хладен от забрава,

по-страстен от любовния копнеж,

възпитан като инвенции на Бах

или пък див, като във африкански джангъл транс

донесен от Сахара...

Понякога поемащ от сърцето всичките сигнали

и даващ свобода различен всеки път,

след семпла или сложна главна тема.

Такава свобода, която чак до лудост се развива,

да полети нагоре упоена за да се върне после за релакс,

във лоното на исина от простота,

в реалност  стъпила си на крака,

без скáли, ладове, блус гами, без рифове,

без  сложен ритъм сякаш сбран

от някаква измислена вселена.

Какво е джаз надявам се да знам,

стилът от всички стилове компоста...

Не е за всеки,

не е за празник прост,

не е за хора в умствена диета.

за джаза трябва тесен кръг

от хора търсещи в импровизация

и хармонично майсторство наслада.

© Иван Иванов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Росе, благодаря!
  • "...за джаза трябва тесен кръг
    от хора търсещи в импровизация
    и хармонично майсторство наслада."

    Споделям. Поздравления за творбата!
Предложения
: ??:??