24.01.2018 г., 15:00 ч.  

Какво остана в този град? 

  Поезия » Философска, Гражданска
404 1 3

Снегът бе тежък, мокър и затрупа
дървета, сгради, къщи и цветя.
От тежестта студена се пречупиха
Тополите край плитката река.

 

На моста имам среща само с вятъра
и ледената ласка на Смъртта.
Щом стигнем на Спартак амфитеатъра,
ще ме превърне в ледена мъгла.

 

Без работа, без хляб и без подкрепа...
Свършват и последните дърва!
Спестеното отдавна се изчерпа
с на майка ми последната сълза.

 

Но ето - на вратата се почука
Спасител идва! Край на страх и глад!
Поиска ми пари. От мен. Сега и тука!
За да си купи катинар и шоколад.

 

Ти град мой роден, люлка на герои!
Защо безсмислен е животът ми във теб?
Снегът жесток тополата пречупи...
Защо с жестокост с клона ме прободе?

 

Ти, Боже на Небето и Земята!
Да бъде Пролет китна, светъл ден!
Да се забие клонът счупен във земята!
Да пусне корени! И да расте във мен!

 

Така и случи се!
Върви си пак живота...
И Времето се ниже ден след ден...

 

Какво остана в този град от мен?
Един бедняк, несретник, скитник клет...
Какво спечели другия?
Поет.

© Ангел Милев Всички права запазени

На всички Българи превърнати в емигранти в собствената си Родина.

 

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Браво, Ангел! Това е тъжната действителност!
  • Благодаря ти за вниманието, Мая!
    Уловила си всички нюанси на емоционалния спектър които съм желал да изразя и споделя.
    Направи ме щастлив.
  • Присъствието на няколко образа в самото начало: сняг, реката, тополите инстинктивно извика в мен песента на Щурците... "...Край реката редят се, редят се тополите, побелели от първия сняг..."
    Но, естествено, творбата ти е достойна гражданска изповед
    Поостанах на четвърта строфа преди да продължа:

    Но ето - на вратата се почука
    Спасител идва! Край на страх и глад!
    Поиска ми пари. От мен. Сега и тука!
    За да си купи катинар и шоколад.

    Благодаря ти за удоволствието да прочета!
Предложения
: ??:??