12.10.2011 г., 12:35 ч.

Календарът 

  Поезия » Философска
475 0 3

КАЛЕНДАРЪТ

 

Най-свещен е скрижалът жълт на Календара -

в него е втъкана тънката нишка на живота…

Там на мисълта човешка записан е словара,

а самият Бог начертал е на дядо Ной кивота!

Календарът е рибен буквар и читанка с уроци

за корпускули, фотони и химични елементи,

за пътищата на енергийните и звездни потоци

и часовника, отмерващ епохи, дни и моменти…

Календарът е тайният план за блажения рай,

проект реален за града на Слънцето сияйно,

дето животът е процъфтяващ пролетен май,

а битието е просперитет в настояще омайно…

Който ключа към календара открие навреме

и умело отключи с него матрицата на баланса,

ще се спаси от смърт и катаклизми овреме,

ще познае екзотиката и сладостта на романса…

Прекаленият светец и Богу не е мил и драг,

прекален хитрец и дяволу черен не е сгоден,

прекалено помайващ се мъдрец нам не ни е благ,

че лудият всячески се налудува на гърба народен…

Да познаем смисъла на календарното ни време,

да се впишем хармонично в околната среда –

да отпуснем на съдбата натиснатото стреме,

по пътя на мира да намерим човешката следа…

© Лиляна Благоева Андреева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??