Китайска загадка са явленията случващи се
на подсъзнателно ниво,
където зримото разтваря вратите си широко
и в стаята витаят духове,
говорещи единствено сами със себе си,
защото нямат слух и сянката им е рапъната
на кръст при мисълта,
че могат да присъстват невидимо навсякъде.
А колко малко е да си представим,
че всъшност сме остатък в неизвървяната ни
обичност и губим всичко искайки.
В празните джобове сме сложили единствено
усмивката на съществуването си.
И е достатъчно да се обърнем
с очи към синьото, за да прозрем в загадката
заложения смисъл на оцеляването.
Така измислените сънища пробождат времето
и ядката в черупката на ореха
отстава непокътната и цяла.
В нетърсене на смисъла сърцето се смалява...
В очите притъмнява
и буди размисли, а пътя мнимо продължава ...
© Йоанна Всички права запазени
Дано Целувка