18.03.2023 г., 16:56 ч.

Климент Охридски 

  Поезия » Философска, Гражданска
238 0 3

Климент Охридски

 

Един монах от Охрид града

на свещ редеше свойте слова.

От ранна утрин до късна доба

и Бог направляваше неговата ръка.

 

Учеше младите той на четмо и писмо,

кое добро дело е и кое дело е зло.

Едно момче го слушаше в захлас,

едно коваче Бори изучи се тогаз.

 

Едно Евангелие отново ги събира,

новият княз Борис на България

и ученика на братята от Солуна 

среща между ученик и духовен баща.

 

Прибра го при себе си княза със заръка

и на братята Кирил и Методий азбуката.

На роден български език ние да четем,

да пишем букви български и него почетем!

 

© Валентин Миленов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??