Без книга в чантата си никога не тръгвам -
настолна библия и суеверен жест.
Тъй както пътник събеседника
във влака не избира,
така посягам в купчината -
на случаен тест.
А книгите са много, на езици странни,
до края на живота си не ще ги изчета.
Но бързам трепетно да ги докосна,
да се запозная мълком
с тези близки на духа ми същества.
А те познават нрава ми отдавна -
ще ги разлистя леко и притисна до гръдта.
В тъмата с тях ще бродя като битник -
в нов дом за кратко, без цветя в косите
и съвсем сама.
Ще пия жадно от амброзията сладка,
ще се изкачвам нависоко
и без дъх
накрая с благодарност ще очаквам
най-истинския отговор,
до следващия връх.
© Христина Комаревска Всички права запазени