Когато четем Историята...
Hominem quaero*
Във екзистенциалната си суматоха
минаваме Живота в кариер**,
ала Човекът и във Нашата епоха
в Историята търсим през деня с фенер,
а тя пък лекомислено запомнила тираните
и не един от тях във паметник стърчи,
но толкоз непростимо забравила е раните
и болката стаена в човешките очи...
Дори и във изкуството, остават именити
избутаните само във по-мащабен план,
а зад гърба им хора- достойни, ала скрити
и всеки там герой е, макар не назован...
Човекът по идея, не е за да убива,
но ето, че към него бе Бог така суров
лишавайки го просто от друга перспектива
при първият му още опит за Любов !...
И векове за туй с жестокост са препълнени
и змиите на ужаса се гънат и пълзят-
пожарища се вият като черни мълнии
и не загасвали до днес просторите димят...
А може би пък Дявола подшушнал е полека
тогава на Човека безумния мотив
и който след това изпълва вековете:
-Пари и Власт!- в един, зловещ императив!..
Щом любовта е грешна:”Анатема тогава!..“
(тъй не един безумец и до днес кълне)-
танцувайки на Времето по живата жарава,
обаче не отрекла тя, свойте Грехове...
Тук Любовта и Времето войниците са раждали,
царете и тираните ги е изпращал Бог,
но на Историята, само те вечно са досаждали
и не единствено- в за тях отпуснатият срок!...
А и сама Историята, както е известно,
е доста лековата понякога, или
прилича на жена, която ляга лесно
със всеки, който иска и може да плати...
Парите пък отдавна знае се къде са
и знае се с кого Историята спи-
тя ту е самарянка, ту пък е метреса,
но Истината винаги заключена държи...
Войниците дори когато са умирали
във ужаса на боя в безмилостно клане-
Историята пак без свян е аплодирала
царете и цариците на бойното поле...
А може би единствено царица Клеопатра
успяла е сама да триумфира в Рим...
(Обаче Цезар бил е в любовната й шатра
и както всеки мъж- банално предвидим...)
* * *
...Но ако някой ден Историята свърши,
а с нея си отиде последният хронист,
в изчезващото Време ще се опитам бърже
аз вярно да допиша финалният й лист...
Желанието знам, лишено е от смисъл
защото кой ще седне след мен до го чете,
но може пък да дойде Извънпланетна мисия
и в моето Послание да проумеят те:
абсурда на една Цивилизация загинала,
понеже Любовта нарочила за грях,
но със безброй войни през Времето си минала
и не записала в Историята- нищо освен тях...
... Дано да са разумни дошлите отдалече
и цялата История до лист да изгорят,
че нейната зараза опасна е и вече
погубила с Абсурда си, един прекрасен Свят...
Коста Качев
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
* Hominem quaero:”Търся Човека”- думи на Диоген, когато със
запален фенер ходел през деня в Атина.
**кариер: бърз конен бяг.
© Коста Качев Всички права запазени