29.12.2012 г., 20:40 ч.

Колко хубави реки 

  Поезия » За деца
571 0 3

Колко хубави реки

във България аз зная -

от граничната Тимок,

до граничната Резвая!

 

Тимок е смок,

Искър е бистър,

Вит е сърдит,

Осъм виси на косъм,

Росица е хубавица,

Янтра - брилянтна болярка,

Русенски лом е фантом,

Тополница е злосторница,

Стряма тече по пижама,

Тунджа полива рози,

Камчия дънери вози,

Ропотамо е с пушка през рамо - 

там цъфтят лилии само,

Велека тече полека - 

тя е и кротка, и мека,

тихичко шава Нишава,

Ерма е буйна и дива - 

път през скали си пробива,

Места е бяла невеста,

Струма тича по друма,

Въча умора не знае,

Чая си пие чая,

Арда живее в мансарда,

а пък, сред всички, Марица,

е над реките царица!

 

Как обичам да се скитам

в ясни дни покрай реките,

и да гледам как водите

се провират край скалите!

 

Но е мрачно днес небето,

черни мисли ме вълнуват:

 

бях на мястото, където

Скът с Огоста се целуват.

 

Скът води отровни влачи,

а Огоста горко плаче, 

че дечицата им - мрени,

до една са изтровени!

© Ангел Чортов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??