Виждал ли си го да тича в изкласилите поля?
Виждал ли си как се радва той на свойта свобода?
Виждал ли си как препуска, мята грива и цвили?
Виждал ли си как мечтае с вятъра да полети?
Ала виждал ли си също кон с каруца и товар -
как под плясъка на бича гасне неговата жар.
Да им носи той товара, да го яздят всеки ден,
а накрая, за награда, да живее вечно в плен.
Тоз живот не е за него -
той роден е сред полята,
да препуска всеки ден,
да познава свободата.
© Мелинда Дейвис Всички права запазени