20.11.2014 г., 23:12 ч.

Космическият сал и Сократ 

  Поезия » Философска
378 0 2

 

Пътувам на космическия сал

в нощта осъдена на траурно безцветие-

с очи, които съм научила да чуват.

Небето ме замеря с тътени и гръмотевици,

докато връща минали сълзи

на себе си, от себе си отнело ги.

 

Пътувам  на космическия сал,

спасение за милиардите  самотници.

Дали да страдам или да се радвам,

че самотата е  човешката природа,

безсилна трайно да споява  единиците.

Тъй крехко е съжителството с друг.

 

Аз цял живот съм се оглеждала за себе си,

очаквала съм се като пришествие.

Не е достатъчно когато се намеря.

Откриването ражда ново търсене

на себе си в невидимото бъдеще.

 

Пътувам на космическия сал

дори когато съм в сърцето на цунами,

когато съм в окото на торнадо

или в пастта на ненаситни бури,

разкъсващи със  много злоба

изплетената мрежа на живота ми,

а аз я кърпя после дълго, дълго...

И с  пръсти милвам нежно  кръпките,

които ми напомнят, че съм жива.

 

Пътувам на космическия сал

и съм добрата кръстница на неизвестни,

невидими дори,неразгадани,

защото знам,че всичко е неназовимо.

Опитомявам сала с имена

и пея с древния мъдрец Сократ

най-страшната и тъжна песен

за незнанието.

 

 

 

 

© Диана Кънева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Много мъдрост има в творбата ти, но продължаваш да търсиш нови мъдрости...
    Това е похвално, но самотата не е за предпочитане, Загора.
    "Пътувам на космическия сал
    и съм добрата кръстница на неизвестни,
    невидими, дори неразгадани,
    защото знам, че всичко е не назовимо.
    Опитомявам сала с имена
    и пея с древния певец Сократ
    най-страшната и тъжна песен
    за незнанието."
    Всеки разумен човек знае, "че нищо не знае",но търсенето и откриването продължава...
    Поздрав за философията ти и една загорска прегръдка за тебе!
  • Харесах. От малкото неща, които ми допадат на фона на импотентността и липсата на вкус, знание и искреност в голяма част от съвременната ни "поезия".
Предложения
: ??:??