По известна народна приказка.
11.01.2020
Коя жена постъпва правилно?..
Заминали мъже двамина на гурбет,
за да спечелят във чужбина
и дАли на жените си такъв обет,
че богати ще се върнат догодина!...
След година- не, а две, си тръгнали
и на любимите изпратили хабер-
да ги чакат, че за тях са тръпнали,
армагани носят, глад ги гони като звер!
Първата жена така се шашнала от радост,
веднага почнала от себе си "ремонта"-
на шивачка, маникюр,фризьор! За жалост
времето до тук стигнало, но била доволна...
А втората...от рано треска я тресе!
До блясък трябвало да лъсне всичко
От мазето до тавана, а и да поднесе
манджи всякакви,които той обича....
че сигурно там толкова е изгладнял...
Ще е благодарен и така ще се любува
на работната жена,за която е ожаднял..
Ще е щастлив, от гордост ще се надува!
Пристигнали мъжете.. Първата се втурнала
с прегръдка страстно го целунала!
Гледа той..в принцеса тя се е превърнала!
И взела да разказва, как се е вълнувала
красива да е! Как с жар ще му дари любов...
Но времето не стигнало за манджите и къщата!
"За теб съм гладен, скъпа, та съм готов
и да не ям, а и ресторантът е за същото?!
На втората мъжът още на входа се стъписал-
лъщяло всичко- чисто, където и да погледне!
А тя запчнала така подробно да описва-
за него свършила го е, нали така е редно!...
Повторила, че лъснала и мебелите на тавана,
изпрала всички дрехи, манджи сготвила!
Той гледал тъжно, стоял едва, изнемощял,
Видяло му се чуждо, душата му не топлело!
Успял в тирадата да се вреди и промълвил:
"Тук е прекрасно, добре си се потрудила!
А аз, сам като бях и лоши навици добих-
да плюя видя ли боклук! И не е за чудене!
И като гледам как олизано е всичко тук
и с моя навик невъзпитан,лош, нелеп
и като толкова е чисто и без грам боклук
остава ми единствено- да плюя върху теб...
Защото нямала е време себе си да нагласи-
коя от двете права е- историята мълчи!....
PS Направих малка редакция в края ,защото
поуката е "да не бъдем крайни".....
© Ирина Филипова Всички права запазени
Късмет и много здраве ти желая.