Криза
Слепите вълци Господ ги храни.
Нар. мъдрост
В Европа, говори се, имало криза?!
Треперят банкерите в страх от банкрут.
Тревога навсякъде, паника, смут.
А Ганчо в България дреме. Без грижа
за нищо край себе си, само мълчи,
сънливо потрива незрящи очи.
Та той си е в криза, откакто се помни.
Не спастрил парици, харизал имот…
Какво ще изгуби? Животa на скот?
Безгрижен е той, като птиците пойни.
Те жито не сбират, ни дрехи на склад,
пък нито умират от студ, ни от глад -
облича ги Господ, грижовно ги храни…
А Ганчо по-скъп е от полските врани.*
-----------------------------------------------------
* „ Разгледайте враните, че не сеят, нито жънат; те нямат скривалище, нито житница, но пак Бог ги храни. Колко по-скъпи сте вие от птиците!” (Лука 12:24)
© Красимир Тенев Всички права запазени