О, Хекато!
На пътища тъмни богиньо –
обединила земята,
небето
и морските пътища,
владееща мъртви души
в небето синьо,
Персова щерко,
самотна другарко
на сънища,
могъща богиньо
на Бакхус...
Приеми кучета
в жертва на своя лик
непрекършен –
животнояда
и непрепасана,
яки бици ловуваща...
Мъжехранителко!
Нимфо,
водителко
с дух съвършен...
Приеми благочестивите жертви
на свойте отроци
и осъди благосклонно
земните ни пороци!
© Бостан Бостанджиев Всички права запазени