24.07.2024 г., 13:11 ч.

Либето ми снощи ми пристана 

  Поезия » Любовна
120 2 3

ЛИБЕТО МИ СНОЩИ МИ ПРИСТАНА

... цяло лято брало из Балкана
мащерка, лайкучка и липи,
либето ми снощи ми пристана –
ей така, дойде при мен да спи.

Както бях полегнал във сеното,
си засуках черния мустак,
после пих от благата ѝ кротост
с дъх на риган, хмел и полски мак.

Тих ветрец ли беше, или вихър? –
тя под мен косите си разстла
и ми каза някак много тихо
онова – тъй шеметно! – ела!

Ами да! – си рекох, и се свлякох –
дънер в светло луднали води.
Божем мъж от майчиното мляко,
тя за мен постеля нареди.

Смъкна ми от плещите Балкана,
в мене триста дяволи приспа...
Либето ми снощи ми пристана! –
с китка здравец, риган и липа.

23 юлий 2024 г.
гр. Варна, 12, 55 ч.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??