12.01.2024 г., 16:42 ч.  

Лирична вечерня 

  Поезия » Любовна
219 6 3

EТИОЛОГИЯ  НА  САМОТАТА

 

XXXVIII. ЛИРИЧНА ВЕЧЕРНЯ

 

                                     

Защо душата ми кахърна

все си остава богомолец

като пред страстния амвон[i] на

сърцето ти?...Ще потреперя,

понечиш ли да ме прегърнеш.

И може би ще се помоля

пред теб, ала но без псаломи

от православната вечерня.[ii]

А с шепота на скитащ вятър

из угарите на сърцето

ми, дето щастието вехне,

когато си от мен далече!...  

Откривам с тебе непонятно

стремление към добро, което

за мен е непривично...Ех, не

как лоша дума не изрече

за никой ближен и неближен,

а все помагаш неуморна?!…

У крехкото ти тяло сила

подобна на Атлас съзирам,

но не на мускули, а с книжен

език да понесеш безспорно

света към съзидана милост…

 

Пък аз в несръчните си строфи

дано да бъда нявга чут, че

желая твоята любов и

присъствие ежеминутно!

 

12.01.2024 г.

 

ВЛАДИСЛАВ НЕДЯЛКОВ

 


[i] Б.а. Амвон - специално издигнато в църквата място за изповед

[ii] Б.а. Денонощният богослужебен кръг започва с вечернята, понеже според древното църковно леточисление денят започва от вечерта. Вечернята започва с 103 псалом ­ „Благославяй, душо моя, Господа...", наречен предначинателен псаломТози псалом ни дава пълна картина на творението във всичкото му разнообразие в небето, на земята и в необятните морски предели. Ние славословим Бога за безпределната Му мъдрост и величие ­ „Колко многобройни са делата Ти, Господи! Всичко си направил премъдро".

© Владислав Недялков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Това си е твоята поезия, Влади!
    Радвам се, че мога да те чета приятелю!
    Разкош!
  • Сакрална лирика!
  • Ти си един от най-изящните ваятели на поетичното слово за тъгата и любовта, скъпи Приятелю.

    "Защо душата ми кахърна
    все си остава богомолец...
    Ще потреперя,
    понечиш ли да ме прегърнеш."

    Каква красота само. Поздравление, Влади!
Предложения
: ??:??