4.09.2009 г., 12:25 ч.

Магазин за души 

  Поезия » Гражданска
847 1 6

Магазин за души

 

Тъмна улица. Мъждукащ фенер. Мрачна картина.

Мраморно-бяла сграда тъмнината руши.

Магазин. Що за стока зад витрината синя?

Боже мой! Продават се бели и черни души.

 

В хладната зала продавачът е сивобезличен -

никакви чувства в очите му, даже и грам.

Бърка сред стоката бавно със вид безразличен -

вади, претегля, продава на килограм.

 

Душите са стока! Абсурдно! Бели и черни

днес се продават на дребно. Какъв парадокс!

Но явно се търсят! Опашка. В костюми вечерни,

в палта от визон, модерно облечен Бос...

 

Босякът изчаква своя ред търпеливо.

Дошъл е с надежда, защото няма пари.

Дали ще бъде възможно - е молбата свенлива -

свойта бяла душа за черна да замени?

 

- Всеки трябва да плаща! Замяна не може! -

отсича и махва продавачът с ръка.

Босякът си тръгва със своя проблем невъзможен -

в тоя черен живот, с тая бяла душа...

 

© Диана Трифонова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • За съжаление такава е истината!
  • !
    Поздрави!
  • ... останах без думи ...
  • Интересно!- С пари си купуваме черни души (за черни дни) да сме в синхрон с живота!
    За миг помислих, че магазинерът е самият Дявол, но той не би пропуснал такава възможност за заменка.
  • Много силни чувства и замисъл.
  • Силно и чувствено!
Предложения
: ??:??