3.04.2024 г., 13:17 ч.

Мерки 

  Поезия » Свободен стих
57 0 0

Мерки

 

Вземане на мерки - преценка означава.

Тревогата зове, необходимостта,

Да се вземат мерки. Работа навременна

Ни чака - оценка да направим.

Реагиране е нужно в тоз момент прекрасен.

Да установим - да възстановим

Равновесието, чистотата и реда.

 

Навременна това е работа - вземане на

Мерки. На Земята - тук - нужно е това.

 

Волята човешка, на човека неговия разум,

За мерки призовават. Прах се е нейде

Насъбрала, буен бурен избуял 

Спри се, гледай-поогледай.

Виж какво да се направи трябва

- мерки да се вземат.

 

Нова дреха си ушии, старата заший.

В стаята си погледни, огледай двора.

Ако е студено, огън запали. Виж и 

Наблюдавай кучета и котки. Те живота

Наблюдават, реагират - преценяват,

Мерки незабавни вземат. Постой и

Помислѝ и ти, после действай, кат

Животно, кат природата, която - равновесие

Обича. Духа вятър, дъжд вали, природата-

Стихия мерки взема, реагира.

 

Словото на мислите що съответства,

Ако е нужно изречѝ.

Ръцете и краката твои задвижи -

Мерки въведѝ. На света посоките

Прекрасни чакат твоя поглед .

Смел бъди, тя, смелостта е най-големия

Приятел на човека, що да действа

се премерва. Рзумно-дързък ти стани, 

Всичко чака тебе - човекът с воля,

Ред и чистота да въведе.

 

Боговете станали са богове така - 

С вземане на мерки - те са своя

Облик, своя свят създали,

Форма му придали - с мисъл-действие са

Сътворили небесно-земната реалност.

Издигнали са се така и възвисили.

 

Душата своя с реалност са нахранили.

Духът прекрасен свой.

 

Ден, нощ, дом, двор, градина, тялото

Човешко - всичко ни зове - да гледаме,

Да чувстваме, да мислим и да действаме.

С наш'та воля ний подобие да придобием

на герои и на боговете! Слава на Велес.

 

Велес разходките и пътешествия обича.

Всичките животни, даже дяволите долу.

Всичко той използва. Мерки взема.

 

Такъв е също Лесничея, който със вода

Естествена, студена се облива,

Що умерено гладува, 

Иска той да бъде сладка всяка хапка 

Във устата. Мисли Лесничея как

Действие, дела да прояви - те са всичко

На Земята - за човека, който иска

С пълнота прекрасна да живее.

 

С мерките живее тоз човек разумен.

Душата своя иска да нахрани и

Духа да възвиси, да намери той за

Него - нови плодоносни пътища-пътеки.

Нова свобода. Да се в нови кръгове върти.

 

Кат Орел небесен иска да лети, 

Силите да употреби - 

Приключения нови да изпита.

Да вкуси радост нова, щастие

Да опита.

 

Ура

 

Лесничея

© Леснич Велесов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??