Светлината - самотна, безгранична в този час…
спокойна, от летаргия обзета, но и вътрешно смутена.
Дръзка, смела – винаги в анфас.
Уверена в своето изящество – сирена.
Безброй искри от пламък невъобразимо бял,
Задружно слети, незабележими – идеал!
………
Мрак могъщ и безграничен
плавно идваше, но целеустремено.
Силен, за Светлината страшен… и епичен?!
Всяка клонка шепне вцепенено –
„Хладно… хладно и студено!”
Аромат на пепел, мрачен дъх…
Мъжка сила - адски лъх!
………
И ето… тяхната гонитба почва пак -
Светлината намалява във неспирен бяг!
Мракът подир нея тича –
лудост, тъмнина всевластна.
Всичко светло той почерня и изпича,
гонитбата е някак страстна!
Светлината е от страх обзета,
тя не иска Мракът нея да допре,
а той препуска с пепелна карета
и не може себе си да спре…
Желае той да я обгърне цяла,
да я покрие с едрото си тяло,
но тя в него само мрачно е видяла
и не ще мрачното му наметало.
………
Гонитба, страх, копнеж,
неравенство и нонсенс, луд стремеж!
Но както котка мишката улавя,
така и мъжка сила над женска надделява.
Мракът застигна Светлината своя
и рече тихо: „Искам да си моя!”
Очи от черен мрамор жадно в нея впити,
тя усеща – със странни чувства са пропити,
дори през мрачни зеници прозират
и да изсветлеят напират ли, напират!
Измамни и лукави ли са тез очи!?
Тя не знае, нищо ясно не личи?!
Ала липса сигурна усеща…
Страхът напусна тази среща.
Енигма, мистерия!
Защо благ изглежда целия?!
Да – бе тъмен той и страховит,
ала само с външния си вид.
……
Изненада, близост внезапна,
по него тя се прехласна.
Да, до себе си ще го допусне,
иде ù като волен кон да препусне!
И ето, здрачава се навън -
игра прекрасна, фееричен сън.
Черно и бяло в едно се преплитат,
Мрак и Светлина неразделни политат!
Танцуват – пламък на догаряща свещ,
сливат се - огън горещ.
……
Легна уморена Светлината -
остави Мракът цар на долината.
Всичко стана тъмно и различно,
дори спокойно, меланхолично.
От страх вече клонките не шепнеха –
в спокоен сън листата им потрепваха…
……
Природата – безумен кръговрат
и ето - Светлината се пробужда -
за всяко село, всеки град,
престава тя да бъде чужда.
Гонитбата започва отначало,
ала сякаш във същинско огледало!
Светлината погна Мрака -
да го доближи не искаше да чака.
Заникът ù се понрави,
затова да съмне тя направи.
Даде тя началната искра
и започна приказна игра.
Той показа сила, тя развя коса,
а подире им остана чудна, утринна роса…
© Главолекар Твоев Всички права запазени