13.09.2017 г., 7:21 ч.

Метаморфоза 

  Поезия » Философска
660 0 3

На всички нещастни възрастни, които са (били) щастливи деца.

През мръсния прозорец на душата,
аз виждам днес едно дете,
играещо си тихо в прахоляка 
и дрехите са мръсни, но душата – не.

Там времето е безпределно ясно,
детето гледа в слънцето с очи,
в които се чете и зов, и вяра,
и трепетен копнеж, и искрени мечти.

Но ето че детето се прибира,
навън е явно паднал непрогледен мрак
          (душата ми уви не различава
          нощта от утрото и утрото от вечерта)

Денят нощта смени отново някак
и ето че навън излезе пак това дете,
но нещо е различно в него сякаш,
пораснало е сякаш с часове.

Сега и погледът е мътен, някак по-различен,
в сърцето му усещам е загнездена тъга
копнежът сякаш тази кратка нощ нанякъде се е затичал
и ето днес от него вече няма и следа.

Кажи дете, какво се случи?
Нима живота безпощадно те рани?
От кой са тези рани безобразни?
Защо така и зрелостта ти подрани?

Детето гледам право във очите
и няма изненада, че там себе си видях
и неговите рани същите са като мойте,
и неговата болка аз я преживях.

                           ...

И помня, още помня...
Ела, дете, ела си у дома.

© Diamonique Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Харесва ми как пишеш и това, за което пишеш
  • Замислящ стих, докосна ме. Поздрави!!!
  • Разчувства ме и ме размисли. Аз бих искала да прилаская детето, което съм била, но не и да си преживея детството отново. Не искам да преживея раните, смъртта на илюзиите. Не искам да се изграждам отново. Със сигурност нищо няма да е същото. Ще преживея други болки и ще стана друг човек. А, аз не искам да съм друг човек!
Предложения
: ??:??