Метаморфози
--------------------------
Объркан днес се чувствам, уплашен.
Оплел съм всичките конци.
Къде, Господи? Къде отиде:
разум, чувства, доброта?
Коя затвори се врата?
Дали на чувствата е тя?
Дали на разума свещен?
Дали на опустошената душа?
Живот за вълци и овце!
Не е ли по-добре
да носиш камък,
вместо пламенно сърце?
И питам се аз, овцата:
Ще мога ли на вълк
да се превърна?
Ще мога ли мерзостта
и злото да прегърна?
Метаморфозата е може би добра!?
Но къде да пратя съвестта??
Ах, да, Съвест!
Какво ли е това?
Това не е ли психиката на овцата?
И както казал е поетът:
„не народ, а..."!
А колкото повече овце,
то и глутницата ще расте.
Не желая повече да съм овца!
Ще загърбя моето овчедушие!
Ще изхвърля камъка студен,
та отново там сърце да запламти!
И да дойдат радост, буйни страсти,
Духът без страх на воля да лети!
Да се сбъдват всичките мечти!
© Димитър Митов Всички права запазени