25.01.2018 г., 10:28 ч.  

Мит от стари времена 

  Поезия » Гражданска
396 1 5

В една нещастна, мижава държавица,
със плебеи, съсипани от скръб,
живеел цар, подобен на пиявица,
връз техния, подут от рани гръб.

 

От сутрин чак до вечер в кръволочене -
така се нижел царският живот.
Превърнал си покоите на кочина
и там играел покер и белот.

 

Залагал все на едро сред играчите.
На вързано играел - с литри кръв.
Край него лешояди алчно грачели,
но той ги биел и излизал пръв.

 

Останал царят сам. Без конкуренция.
Дори надписал златния си трон:
"Каквото бил е Данте за Флоренция
и Шекспир за мъгливий Албион,

 

това съм аз сред първите!" "Наздравица!
От кръв червена имам ръст висок!
Наричат ме безумните пиявица,
а мен ми подобава да съм бог.   

 

Но как попаднах на народ с анемия,
че бледи, гладни - гледат ме безчет?
И казват за властта ми днес: Не щеме я!
Безкръвни как да кретаме напред?

 

На мен ли подобава гневно питане
от хорица със лош хемоглобин?
Не сте ли от харизмата заситени
на вашия върховен властелин?

 

Живейте с вяра! С дух от идеалите!
Духът не ще ни стока, ни пари!
В покорство си налягайте парцалите,
че царят знае как да ви смири..."

 

В една нещастна, мижава държавица,
останал мит от стари времена,
за алчен цар, подобен на пиявица,
що пил кръвта на робски племена.

 

Но пръснал се накрая, от гноясване.
Кръвта изтекла - същий тъмен вир.
И бурени-съсиреци пораснали
да спомнят кръволока по-подир.   

 

Ясен Ведрин
(Възходът на падението)

© Ясен Ведрин Всички права запазени

Понякога дори в легендите и митовете има зрънце от достоверност. Нали?

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Много истини има, само да можеш да ги видиш.
  • Вярно е, Пепи! Благодаря за приятелското рамо!
  • Митовете и легендите са взети от живота ( метафорично или с доза истина ) и се предават от поколение на поколение, защото носят своето послание и който има разум ще се поучи. В тях има винаги много мъдрост.
  • Благодаря ти, Влади! Една наша стара пословица казва: Бий самара да се сеща конят! И аз те поздравявам, приятелю!
  • Определено в тази твоя поетична легенда има толкова истина.
    Поздравявам те сърдечно!
Предложения
: ??:??