18.11.2015 г., 20:23 ч.

Музей столетник 

  Поезия » Гражданска
311 0 0

                                   Сто години Национален

                                   Военноисторически музей

                                               (16 юли  1916 - 16 юли 2016)

 

Музей столетник

 

Един музей столетие празнува.

В едно огнище грее родолюбие.

Един народ столетия бленува

 свободен, независим да живее.

 

Музеят е военноисторически –

музей на българската бойна слава.

Прославя битките епически

за щит и мощ на нашата държава.

 

Войни е водила  България победни -

войни освободителни, обединяващи,

войни с нечуван героизъм пълни,

Родината ни свидна защищаващи.

 

Отдавна вечен сън героите ù спят.

За тях реликвите в музея ни напомнят.

За родолюбието им, за подвига им свят

екскурзоводите с вълнение разказват.

 

И оживяват битки, знамена се веят.

С „Напред на нож!“ в атака българи вървят.

И пак   военни маршове бойците пеят.

За храброст ордени гърдите им красят.

     

И подвизи, и слава има във войните,

но не за тях си мисля аз сега,

а за страданията, мъките, сълзите

на майки безутешни, вдовици и деца.

 

Надявам се войни да няма вече.

Те  в миналото и в музея да останат.

Светът да бъде мирен, по-човечен.

Любов и  братство в света да настанат. 

© Мария Събева Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??