25.02.2024 г., 19:36 ч.

Мъжки поклон 

  Поезия » Любовна
1267 2 2

МЪЖКИ ПОКЛОН

 

Ако ти си вода, аз съм въздух, вихрушки и огън.

Заора през пустини паметта ми за обич и род.

Аз те викам за свяст и за съвест – без дъх, в изнемога.

Аз те искам – ела – да дадеш на духа ми живот.

 

Ако трябва, към теб ще вървя и през минни полета.

Ще пълзя, ще се влача през траншеи – в окоп след окоп.

Но ще бъдеш щастлива – не Жена, а вселена в поета –

няма смърт за поета – Бог простори му стеле за гроб.

 

Ще пламтя в словесата Му – болка от праведен огън.

Помогни ми – да те возвися – и ще бъда щастлив

да премина в безкрая – аз, тленен човечец на Бога –

и безсмъртните думи да подпиша със звезден молив.

 

За какво бих нозе по екватори, джунгли, пампаси?

За какво се катерих по Жестокия път – жилав шерп?

Ще се върна при теб – както мъж влиза кротко в дома си,

и ще кажа – сипи ми едно вино, искам да пия с теб.

 

Ще те гледам как трепкаш на дланта ми – развъзлена птица,

ще попиташ – момче, аз ще бъда ли твой хоризонт?

Ще развържа душа – и ще видиш тогава първица

за какво ти дойдох – да ти сторя ничком поклон.

© Валери Станков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Няма такава поезия!

    Но ще бъдеш щастлива – не Жена, а вселена в поета –
    няма смърт за поета – Бог простори му стеле за гроб.

    Ще пламтя в словесата Му – болка от праведен огън.
  • Красота!
Предложения
: ??:??