16.07.2019 г., 23:05 ч.

Мъри и Мики 

  Поезия » За деца
907 0 5

          Мъри пак преследва Мики

          там, край стария сайван.

          И враждата им възниква

          просто тъй от нищо! Знам,

          че стопанката на Мъри

          го е хранила добре

          и коремчето му сито

          не престава да расте.

          Позагладил е мустака

          и извития гръбнак,

          а пък бедничкия Мики

          изнемогва все от глад!

 

          Тази сутрин що да види!

          Оня хитър котарак

          мазна баница облизва...

          Сиренце се рони, ах!

          Страх не страх ще си похапна!

          рече малкото мишле,

          и си грабна вкусна хапка,

          но от Мъри накъде!

          Гълта сиренце и тича...

          Дворът е така голям!

          Котаракът се зарича

          да претърси всичко там!

 

          За беля мишокът дребен

          се промушва като глист.

          Тлъстичкият  Мъри дебне...

          Много дупки преброи.

          От коя ли ще се пръкне?

          Вече взе да ми се спи.

          Лов на мишки стара тръпка.

          Щрак! Я,Мъри как пищи!

          Пусти опустял капанът

          за крадливото мишле!

          Чака хитро и отдавна

          да се хване, ама не!

 

          Ето го сега заклещен,

          непохватният ловец!

          Къса сивата си дрешка 

          и от болките реве!

          Дожаля му на мишока

          и ръждивото резе

          взе да дърпа на подскоци...

          Мъри се отскубна. Бре!

          Стой, не бягай, малък Мики!

          Ти ми стори днес добро.

          И оттук нататък искам

          скъп приятел в този двор!

 

          Хайде с мен да те почерпя!

          Дял от вкусната храна

          всеки ден ще хапваш смело.

          Няма вече да съм сам!

          Слагам края на враждата!

          Мъри има и сърце.

          Щом помогна ми в бедата,

          и в игрите ще си с мен!

© Маргарита Петрова Всички права запазени

Произведението е участник в конкурса:

Как враговете станаха приятели »

9 място

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??