15.11.2020 г., 19:09 ч.  

На баща ми 

  Поезия » Оди и поеми, Свободен стих
343 1 3

 

 

Баща ми на тоя свят

дошъл е с брат.

Но после го изгубил.

В него ден баща ми

не изгубил само

своя брат близнак.

Изгубил и баща.

Прабаба ми горката,

помня бе вярваща и християнка,

в него ден, в който баща ми вече нямал брат,

изгубила и тя

син и внук и дъщеря.

А дъщерята нейна още малко

и щяла да е майка.

И от тогава баба

за изгубените заживяла.

И двадесет години след това

все още сутрин молеше се с плач.

А с бяла дреха,

цял живот,

аз не я видях.

С черни дрехи,

ден след ден,

от баща си знам,

в редица като изумени

минавали през малкия площад.

Будели ту съчувствие ту смях

и към гробищата те вървели.

Баба, това помня го и аз

гледаше цветя.

Затворени, в задния ни двор.

Чудех им се аз защо са там.

А не отпред пред вкъщи, но с времето разбрах.

Тез цветя не бяха за да и красят на нея

а за да им е красив гроба на нейните деца.

И пак се връщам на баща ми,

от тоз род сякаш прокълнат.

На 17, без брат и без баща

и за дето в колата не се качил

и така останал жив

цял живот около него мъртвите на почит

а той, наказан на тяхно място да работи.

Разбрал той, че трябва да избира

ще живее свой живот и ще обича

или мъртвите ще чака и ще слуша баба.

Избрал е той.

и явно щом ме има

и имам си даже и сестра

мога за избора да благодаря.

Не зная от къде намерил сила

сам, без гръб, без никаква подкрепа,

да се справи с своята съдба

Но успял е, туй го зная.

Щом днес го още има и дори се смее,

щях ли да се смея аз

без баща?

 

 

 

 

© Мариян Иванов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Така вече по ми идва да коментирам.
    Като отрязък от историята на едно родово дърво, е това произведение.
    И докосва с това, което разказва.
  • Благодаря, права си! Редактирах го.
  • това е тъжно със сигурност е тъжно тъжни са и липсата на точки запетаи главните букви по средата на изреченията и те са тъжни защото дори и на нов ред едно изречение е цяло докато не му се сложи точка и в средата му не никнат главни букви като осили но най тъжното е че навярно тук някой ще напише браво и може би ще е прав може би от теб най вероятно ще излезе велик поет но повярвай ми че освен тъжните неща описани по подобаващ начин употребата на препинателни знаци е нещо като отдаване на чест на негово височество читателя та викам си защо да не си кажа веднъж каквото мисля ама баш както си го мисля а ти го приеми и изтълкувай като една дълбока завист мерси
Предложения
: ??:??