5.04.2011 г., 23:03 ч.

На гости 

  Поезия » За деца
502 0 5

НА ГОСТИ

 „За тези, които пълзят, времето лети като стрела.”

 

Баба Костенурка, с писаната хурка, 

тръгна пак на гости по Велики пости. 

Крачи тя по друма и на глас си дума:

- Дружката ме чака долу, във дренака, 

дето се намира, чак отвъд баира. 

Много е далече. Слънцето напече, 

ала не обичам като кон да тичам! 

Дружката ми драга няма да избяга.

Крачи леко-леко в бялата пътека. 

Стигна до поточе. Как да го прескочи? 

Обикаля доста да открие моста. 

Пътя пак намира…

- Ето го баира! 

- Охна тя дълбоко: 

- Леле, че високо, 

но ще го премина, после ще почина!

Качва се, не спира, с хурка се подпира. 

Дълго се катери, но върха намери. 

Седна да почива  тя под круша дива, 

потна, отмаляла и с душа заспала.

Дремна три недели, пет месеца цели... 

Като се събуди, чудом тя се чуди:

- Пролет отлетяла, круша  прецъфтяла, 

няма китки бели, плодовете – зрели?!

Вдигна Костенурка писаната хурка, 

крушки да си друсне, сладко да си хрусне. 

В кърпа круши върза, после пак забърза 

и със потна риза от баира слиза. 

Крачи и проклина пустата пъртина –  

ту я камък спъне, ту я бодне с тръни!

- Ах, беда голяма, пътят край ли няма? 

Май се позабавих? Дружката оставих 

сам-сама да чака долу във трънака. 

Много време мина, гозбата изстина. 

Чух от кака Сврака, свършил козунака!

Хвърли Костенурка и торба, и хурка, 

шапката си върза, най-накрай забърза.

Тича дни, недели, три месеца цели. 

Отиде на гости по Коледни пости.

Смеят ù се всички: веселите птички, 

полските гадинки, горски животинки:

- Костенурке славна, като тебе бавна, 

тромава в краката няма по земята!

© Генка Богданова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Мила Генка,обожавам да те чета,за миг забравям тревогите и се потапям
    във вълшебният свят на приказките. За което ти благодаря от все сърце!
    С най- добри пожелания за нови творчески успехи...!Катя
  • Благодаря ви, Жанет, Цони, оценката ви е стимул за творческото ми вдъхновение!
  • Чудесна е твоята приказка!МНого ми хареса и съдържанието ,и формата!
  • Страхотна приказка в рими.Прочетох на един дъх.Поздрав Гени!
Предложения
: ??:??